Tesislerin , konutların ve tarlaların su ihtiyacını yeraltı suyundan karşılamak amacı ile yapılan çalışmalara su  sondaj    işlemi denir. Bu sondajlar formasyonun durumuna göre 3 farklı yöntemle yapılır.

1- Havalı sistem ( Kuyu dibi çekici  Teknolojisi)

2- Çamurlu Sistem ( Rotary Döner makinası ile yapılan sondaj )     a)Direct Circulasion  (Direk sirkilasyonlu sondaj metodu)

b)Reverse Circulasion (Ters sirkülasyonlu sondaj metodu)

3-Çakma metodla yapılan sondaj

Bu üç sisteminde kendine has avantaj ve dezavantajları mevcuttur.Son yıllarda havalı sistemla yapılan sondaj çalışmaları ağırlık kazanmakla beraber yatırım maliyetinin yüksekliği nedeni ile çamur sirkilasyonlu sondaj metodu da kullanılmaya devam edilmektedir.

1-Havalı sondaj metodunun avantajları  ;

  1. a) Seri ilerleme sağlar

b)Akifer özelliklerini bozmadan kuyudan maksimum verimin alınmasına olanak verir.

  1. c) Kuyu verimi,delme esnasında,yaklaşık tahmin edilerek yatırım maliyetlerini düşürür.

2-Çamurlu sistem sondaj metodunun avantajları  ;

a)Kumlu veya aliviyon zeminlerde delme esnasında yıkıntı ve dökülmeyi engelleyerek sondaj   sırasında oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır.

b)Statik seviyesi düşük bölgelerde kuyunun derin metraj açılmasına olanak tanır.

c)Çok geniş çapta kuyu açılabilir.

Firmamız 32″ (81,28 cm) çapta 130 mt.( 24 ” 250 mt.) ,(15″ 400 mt.) , (12″ 650 mt.) 9″5/8 çapta ise  780 mt. uygulama yapmıştır.

3-Çakma metodla yapılan sondaj

Çakma kuyular yumuşak alüvyon arazilerde yeraltı suyunun satıha yakın olduğu ve tek filtre ile netice alınabilen akiferin kum çakıl gibi temiz seviyelerden teşekkül ettiği durumlarda iyi neticeler verebilmektedir. Ucuz ve basit bir yöntem olup  çakılan borunun içinden klapeli beyler kovası ile tabandaki malzeme boşaltılarak boruyu sağa sola oynatarak istenilen seviyeye indirmek suretiyle açılmaktadır. Büyük molozlar balta denilen özel aletlerle kırılmaktadır.

‪+90 545 288 25 25‬